Mirëserdhet ne faqen e KLINIKES ALBRUS

Orari : Nga e Hena ne te Shtune - 08:00 me 21:00
  Cel : +355 (0) 69 61 13 885

Ekzoftalmi

Ekzoftalmi

7

 • Cfare eshte ekzoftalmi? – Ekzoftalmi eshte dalja perpara e njerit apo te dy syve me shume se 2 mm. Kufiri i normes per diagnostifikimin e ekzoftalmit eshte 22 mm per njerezit e races eupropiane dhe 24 per njerezit e races afroamerikane.

3

 • Si diagnostifikohet ekzoftalmi? – Menyra me e thjeshte per te diagnostifikuar ekzoftalmin eshte duke pare pjesen e syve nga lart qe nga ana e ballit te pacientit. Menyra me e sakte per te percaktuar shkellen e ekzoftalmit eshte duke perdorur nje aparat special qe quhet ekzoftalmometr. Shkalla e ekzoftalmit mund te percaktohet duke pare lartesine e syrit ne tomografine komjuterike.

4

 • Kush eshte shkaku me i shpejte i ekzoftalmit te njeanshem? – Oftalmopatia endokrine (tiroidike – Oftalmopatia Graves).

 • Kush eshte shkaku me i shpejte i ekzoftalmit te njeanshem? – Oftalmopatia endokrine (tiroidike – Oftalmopatia Graves).

5  

 • Oftalmopatia endocrine (Oftalmopatia tiroide – Semundja Graves) semundje autoimmune koplekse multisisteme. Simptomat oftalmologjike mund ti shfaqen te semureveqe jane ne gjendje hipertireoza, eutireoza ose hipotireoza. Shkaku kruesor i problemeve me syte vjen si pasoj e inflamimit dhe ndryshimit te permasave te muskujve te syve ( me shpesh m. rectus inferior dhe m. rectus lateralis) dhe indeve peribulbare. Ne tomografine komjuterike dhe ne rezonancen tomografike vihen re znadhim i permasave te muskujve, kurse tendinat e ketyre muskujve jane te pa ndryshuar. Ekzoftalmi dhe terheqja e kapakeve sjellin komlikacione ne korne, zmadhimi i permasave te muskujve sjellin diplopi dhe jo rralle te kompresion te nervit optik.

2

 • Cilat jane ndryshimet me te shpeshta te lidhura me ekzoftalmin?

  1 – Keratopatia si pasoj e mos mbylljes se kapakeve te syrit. Ne rastet e lehta pacientet ndjejne irritim te syrit, ndjesi te trupit te huaj “reres ne sy”, dhe ne rastet e veshtira erozion dhe ulcer te kornese.

  2 – Diplopia – dufishim i figures. Ndodh si pasoj e levizjes (daljes perpara) te njerit apo te dy syve ose si pasoj e mos funksionimit te muaskujeve te syrit.

  3 – Kompresioni i nervit optik. Shenja te kompresionit te nervit optik jane ulja e shikimit, defekt i fushes se shikimit etj.

1

 • Cila metode diagnostifikimi vizuale eshte decizive ne percaktimin e e tiologjise se okzoftalmit? – Ne shumicen e rasteve te dhenat me te qarta merren nga tomografia kompjuterike, pasi kjo metode jep ne menure me te sakte vizializimin orbites dhe brendesise se saj. Ne rastet e demtimit te nervit optik mund te kerkohet rezonanca magnetike.

  8

Teksti u redaktua nga dr. Edmond Isufaj dhe dr. Besa Isufaj.